Om rasen

Murray Grey har sitt ursprung i Australien i övre Murray Valley på gränsen mellan New South Wales och Victoria. Från en blygsam start har rasen under det senaste seklet vuxit till att bli en viktig faktor i den inhemska och internationella nötköttsproduktionen. Rasen har spridit sig från Thologolong till hela Australien och till Nya Zeeland, Asien, Nordamerika, Storbritannien, Danmark och nu - Sverige. Murray Grays är kända som lättskötta, mångsidiga nötkreatur som producerar kött av hög kvalitet för en mängd olika marknader och kräsna konsumenter.

De första gråa kalvarna föddes på familjen Sutherlands egendom Thologolong under 1900-talets första år. Men från början var inte så uppskattade som de är idag. De första exemplaren av Murray Gray blev till av en slump och ansågs som en pinsamhet när de dök upp i en flock svarta Angus i övre Murray River Valley 1905.

Det blev dock uppenbart att dessa udda djur växte snabbt, var överlägsna foderomvandlare och hade uppenbara slaktkroppsförtjänster. Lokala uppfödare blev intresserade av de gråas storlek och utseende och började utveckla rasen. Resten är, som det brukar heta, historia.