Bra att veta

Bra att veta!

Hur hittar man till Öved och Övedskloster?

Från Lund kör man enklast E22 mot Kalmar och tar sedan av mot Gårdstånga på väg 104. Följ sedan vägen och sväng höger när ni får vägvisning mot Övedskloster efter ca 2 mil. Tid från Lund ca 35 min.

Från Malmö kör man via Staffanstorp och vidare på väg 11 förbi Veberöd. Vid Klostersågen svänger man vänster och kommer så småningom på Södra Övedsvägen som möter väg 104. Där tar ni vänster på väg 104. Från Malmö tar det ca 45 min.

Från Helsingborg och norra Skåne kör man lättast via Lund. Från Helsingborg tar det ca 1h.

Var ska vi parkera?

Utanför slottsanläggningen finns en större besöksparkering. Är någon i sällskapet funktionshindrad går det utmärkt att köra in och släppa av på borggården, och sedan parkera utanför.

___________________________________________________________________

Toaletter, var finns det?

Det finns två toaletter på Café Smaksak som i huvudsak är för besökare till butik och café. Ytterligare toalett finns i duvporten på väg in på lilla borggården.

Picknick, var kan man ha det?

Medhavd mat kan man äta nästan var som helst. Några undantag finns dock. I parken vill vi inte ha picknick, och möblerna på borggården är främst för caféets gäster.

Får man klappa Alpackorna?

Om de vill hälsa så går det bra att klappa dem. De är väldigt skygga och vill för det mesta inte komma nära, men de är inte farliga. Ogillar de något så kan de spotta, eller låtsas spotta, för att skrämmas. Alpackorna klipps en gång om året och garn av deras ull man köpa i Slottsbutiken.

Kan man komma in i slottet?

I slottet bor familjen Ramel och det är endast öppet för förbokade större grupper. Under PÅSK på Övedskloster har vi öppna visningar som man kan köpa biljett till.

Går det att komma ner i parken med rullstol eller barnvagn?

Ner i parken är det en stor trappa som inte lämpar sig för barnvagnar eller rullstolar. Ta istället vägen till vänster om stentrappan som fungerar som en ramp.

Är Övedskloster ett kloster?

Nej, Övedskloster är ett privat hem. Namnet kommer av att hör på 1100-talet var ett kloster. Sedan 1500-talet finns det inga munkar eller nunnor här.